dimarts, de juny 02, 2009

DE NOU, EL GERBERT, A LA FINAL DEL CERTAMEN DE LECTURA EN VEU ALTA


Un altre cop, el Gerbert a la final del Certamen de lectura en veu alta, i així tots els anys des de l'inici d'aquesta activitat promoguda per la Fundació Enciclopèdia Catalana i ,des de l'any passat ,recolzada pel Departament de Cultura en la seva aposta per Llegir ens fa més grans.
I un cop més, se'ns felicita per la capacitat interpretativa del nostre alumnat: dicció, articulació, ritme, expressivitat, entonació, desimboltura, desinhibició ...en fi un munt de paràmetres que van més enllà de les tècniques lectores: velocitat, comprensió...i fins i tot més enllà del gust per llegir...es situen en la competència comunicativa...en la capacitat de transmetre, de compatir,de gaudir i fer gaudir... i de representar un col·lectiu escolar que es posa en cos i ànima al costat del lector o lectora, que sap que ell/a també podia estar allà dalt a l'escenari ,perquè a les aules ja ha costat triar d'entre els 25 als 3 o 4 per llegir en el nostre Certamen de Sant Jordi.,que s'han quedat molts excel·lents lectors en el camí,però que saben que és qüestió material (espai-temps) no de qualitat.
I el mateix li passa al jurat del Gerbert que cada any té una dialèctica per poder triar els/les nostres representant per les finals comarcal del Certamen de l'Enciclopèdia que aquest any ha triplicat el nombre d'escoles participants. (Aquest curs ,en guanyar el representant del Gerbert l'any passat,l'Àlex Durante ,grumets vermells C.M, se'ns va demanar ,com a escola veterana, explicar la nostra experiència ,el nostre treball a l'aula durant tot el curs,les dificultats i les compensacions d'organitzar aquest activitat. )
I, per suposat li passa al jurat del Certamen,compost per escriptors, editors, llibreters, directius d'empreses culturals i de comunicació... i que ens ha dit que podíem haver guanyat en les dues categories,-però els concursos tenen aquestes particularitat - ...passant finalment amb Grumets verds, cicle Superior, amb la representant Laia Cornella, sabent tots que l'Elisenda Soriano ho va fer també excel·lent ....perquè vam poder gaudir de l'acte un gran nombre d'acompanyants que van vibrar, patir i compartir una experiència meravellosa.
FELICITATS A AMBDUES I
A TOTES I TOTS ELS ACOMPANYANTS QUE VAM MOSTRAR UN EXCEL.LENT COMPORTAMENT I COMPANYONIA
(Igual que l'any anterior on tot 5è -4art de l'any passat- va saber estar i gràcies als quals el Certamen sabia que amb el Gerbert es pot comptar .)
I, tot i que ara tenim el llistó molt alt no hem de defallir i hem de continuar gaudint d'aquesta activitat ja que només poder participar en un acte de joia de la lectura per part de 36 escoles i Instituts d'arreu de la nostra demarcació: Barcelona i rodalies ( es feien deu semifinals més a tot el territori Català) val la pena. A més de la tensió mentre llegeixen els del primària on tenim representació , veure després els adolescents de l'ESO interpretant La volta al món en vuitanta dies, o en grups, teatralitzant les històries del Petit Nicolas...o l'actuació d'un mag entranyable i divertit que tot traient el pare de la Marina a fer de ensinistrador musical de serps ens va fer riure i passar una bona estona alleugerint la tensió de l'espera .
FELICITATS A TOTES I A TOTS i com ja sabem i ens recorda la Fundació:
La lectura en veu alta facilita la comprensió lectora,és un vehicle per a la transmissió d'idees i sensacions i és un objectius tant de l'educació primària com secundària .Les ganes de llegir es poden encomanar escoltant com una altra persona llegeix. Per això: Llegim en veu alta, a tot arreu i en tot moment .